Tania Bruguera – noul artist din cadrul parteneriatului Hyundai – Tate Modern

Tania Bruguera este noul artist pentru Hyundai Commission 2018, in cadrul parteneriatului dintre Hyundai si galeria Tate Modern din Londra, Marea Britanie. Recunoscuta pentru operele sale, Bruguera a creat lucrari pe teme precum puterea institutionala, granitele si migrarea. Abordarea politica a artei are la baza propriul concept unic “Arte Util” (Arta utila), care va continua sa se dezvolte si in noul proiect gazduit in sala Turbine, in perioada 2 octombrie 2018 – 24 februarie 2019

In ultimii 20 de ani, artista a devenit celebra pentru temele politice tratate, in care se implica in mod direct, atentia sa fiind indreptata catre structuri de putere, valori si comportament. Rolul artei de a schimba lumea reprezinta unul dintre subiectele aduse frecvent in discutie.

Printre proiectele dezvoltate se numara “Cátedra Arte de Conducta”, o institutie care a existat in Havana in perioada 2003 – 2009 si “Hannah Arendt International Institute for Artivism”, o scoala si un spatiu de expunere pentru artisti. “Tatlin’s Whisper #5”, una dintre cele mai importante opere din cadrul colectiei aflate la Tate, prezinta doi ofiteri de politie in timp ce controleaza multimea din interiorul muzeului. In 2012, Bruguera a fost rezidenta la Tate Modern cu proiectul “Immigrant Movement International”, in cadrul caruia vizitatorii erau invitati la un test cu detectorul de minciuni, raspunzand la intrebari despre migranti si acest fenomen in Marea Britanie.

“Tania Bruguera este cunoscuta pentru originalitate si pentru modul in care abordeaza problemele politice, nu doar prin dezbateri artistice, dar si prin implicarea in mod activ a artistei. Sunt incantat ca va prelua proiectul Hyundai Commission anul acesta si abia astept sa vad cum va activa publicul in Turbine Hall”, a declarat Frances Morris, Directorul Tate Modern.

“Asteptam cu nerabdare sa prezentam cea de-a patra editie Hyundai Commission by Tania Bruguera. Cunoscuta pentru ca sparge granitele cu care se confrunta realitatile noastre, ea va invita publicul din Turbine Hall la o explorare provocatoare de gandire. Prin intermediul parteneriatului nostru cu Tate vom continua sa raspundem diverselor perspective si sa incurajam interactiunea vibranta”, a mentionat Wonhong Cho, Vice Presedinte executiv Hyundai Motor.

Hyundai Commission a ajuns la a patra sesiune desfasurata in sala Turbine, in cadrul parteneriatului de 11 ani Hyundai – Tate Modern, cea mai lunga colaborare cu un sponsor privat din istoria galeriei. Prima sesiune s-a desfasurat in 2015, atunci cand Abraham Cruzvillegas a prezentat “Empty Lot”, apoi Philippe Parreno, iar pe data de 2 aprilie 2018 va urma grupul de artisti danezi Superflex.

Parteneriatul Hyundai – Tate, care se va incheia in 2025, are ca obiectiv sprijinirea industriei artei.

Tania Bruguera s-a nascut in Havana, Cuba in 1968. In prezent isi imparte activitatea intre Havana si New York. A studiat la Escuela de Arte San Alejandro si Instituto Superior de Arte in Havana, apoi la School of the Art Institute of Chicago. A fost implicata in proiecte importante din intreaga lume, fiind o prezenta permanenta in cadrul Havana Biennial, São Paulo Biennial, Venice Biennale, Documenta, Istanbul Biennial, Shanghai Biennial si Gwangju Biennial. Lucrarile artistei au fost expuse la Museo Nacional de Bellas Artes in Havana, Neuberger Museum of Art din New York, Van Abbemuseum din Eindhoven, Centre Pompidou in Paris,  Yerba Buena Center for the Arts in San Francisco si MoMA, New York.

Pe parcursul anului 2018, curatorul Hyundai Commission va fi Catherine Wood, Senior Curator of International Art (Performance), iar Isabella Maidment, Assistant Curator of Performance